Vervolgtraining

Deze vervolgtraining is praktisch en ervaringsgericht en borduurt voort op de Mindfulness basistraining. Naast theorie is er voldoende ruimte voor oefeningen en natuurlijk diverse aandacht- en ademmeditaties zoals we die in de Mindfulness beoefenen. Deze trainingen zijn ook zeer geschikt om individueel of met je partner te volgen. Startdata in overleg of zie agenda. Vraag naar de mogelijkheden.

Compassietraining is een vervolgtraining op Mindfulness en wordt ook wel Heartfulness genoemd.

Deze training is een verdieping in je beoefening en gebaseerd op:
Mindfulness (vervolg op basistraining), zelf – compassie (vriendelijkheid voor jezelf), mededogen en motiveren i.p.v. bekritiseren en afwijzen.  Ook zijn er enkele onderdelen vanuit ACT (acceptance and commitment therapy) en GC ( geweldloze communicatie (mindful verbinden vanuit je hart).

Onderzoek heeft aangetoond dat zelf-compassie het emotionele welbevinden en geluksgevoel verhoogt en tegelijkertijd angstgevoelens en depressie verlaagt. Zelf-Compassie is GEEN zelfmedelijden of egoïsme. Je leert hoe je kunt ophouden met hard naar jezelf zijn, hoe je jezelf kunt motiveren middels aanmoediging in plaats van kritiek. Zelf-Compassie kan door iedereen worden geleerd. Het is het cultiveren van welwillendheid naar onszelf vooral wanneer we lijden en het vergroten van onze zelfacceptatie en het verkleinen van het perfectionistische en/of kritische in ons.

Thema´s die in deze training aan bod komen:
Inleidende theorie rondom het zorgen voor je eigen zorg- en kalmeringssysteem, het versterken van deze vermogens, zachter omgaan met eigen leed, pijn, ongemak, teleurstelling, lastige emoties, meer inzicht in de werking van stress en in onze emotie regulatiesystemen, tend & befriend (een vierde reactie op stress, naast fight, flight & freeze).

Compassietraining vraagt om met een open hart ook de moeilijke facetten van het leven tegemoet te treden. De basis hebben we gelegd in de Mindfulness basistraining waarin we factoren zoals aandacht, acceptatie, vertrouwen, geduld, loslaten, frisse blik, niet streven, mild oordeel hebben ontwikkeld. 

Nu gaan we verder en ons meer verdiepen in factoren o.a. rondom acceptatie, je waarden en het ontwikkelen van de compassie modus o.a. door het opdoen van diverse inzichten in je patronen en gedrag en het doen van verschillende oefeningen en meditaties  

Daarnaast is er aandacht voor een paar onderdelen uit  “Verbindende communicatie”. Hierin laten we ons inspireren door de theorie van Marshall Rosenberg. Hij is begin 2015 overleden en was de grondlegger van Geweldloze Communicatie die uitgaat van de intentie om vanuit mededogen te (leren) spreken en luisteren. Het gaat om respect en de intentie om je met de ander te willen verbinden. Hierin hebben we een basis gelegd in de basistraining Mindfulness. Het begint bij helder waarnemen i.p.v. oordelen. Mindful luisteren, aandacht geven en diverse praktische oefeningen leren je om helder waar te nemen i.p.v. te oordelen, om je onderliggende behoeften te erkennen en uit te spreken en van daaruit verzoeken naar een ander te doen i.p.v. eisen stellen of allerlei strategieën die we gewend zijn te hanteren. Deze module is ook heel waardevol om samen met je partner of een andere dierbare te volgen. Vraag daarvoor een offerte op maat aan.

Kijk ook eens bij Mindfulness: Oefenavonden en Basistraining.