Sangha

Sangha bijeenkomsten bij Beweeg en Leef, sfeervolle locatie in natuurgebied de Maashorst

Wat is een Sangha:

De Sangha staat voor een groep gelijkgestemde mensen die samenkomt om Mindfulness te beoefenen en is een van de Drie Juwelen: de Boeddha, de Dharma en de Sangha, waarbij de Boeddha staat voor de leraar, de Dharma voor de leer (de oefening) en de Sangha voor de gemeenschap van beoefenaars. In het Boeddhisme wordt gezegd dat deze Drie Juwelen noodzakelijk zijn voor een succesvolle beoefening.
Naast het samen mediteren en oefeningen in opmerkzaamheid (mindful movements, mindful walking) is er ook tijd om ervaringen uit te wisselen en elkaar te helpen met dilemma’s of vragen en een luisterend oor bieden (mindful talking) en/of om samen te eten (mindful eating). Iedere Sangha kan daarin verschillen qua programma. 

Het opbouwen van een Sangha is als een zonnebloem planten. Je moet weten onder welke omstandigheden de bloem zal groeien en welke omstandigheden de groei belemmeren. Je hebt gezonde zaden nodig, bekwame tuiniers, zonneschijn en ruimte in overvloed. Wanneer je een Sangha gaat opbouwen, is het belangrijkste dat je weet dat je het samen doet. Daarom wordt de inhoud van de avond ook afwisselend of verdeeld onder elkaar voorbereid en ingevuld. Hoe meer je de Sangha omarmt, hoe meer je een gevoel van een afzonderlijk ik kunt loslaten. Ontspan je in de collectieve wijsheid en inzichten van de Sangha; je ziet duidelijk dat ogen, handen en hart van de Sangha groter zijn dan die van alle Sangha-leden afzonderlijk.

In de huidige samenleving wordt veel lijden en eenzaamheid veroorzaakt doordat we het gevoel verbonden te zijn met anderen missen. Vaak voelen we niet eens een echte verbinding met de mensen met wie we direct samenleven of samenwerken. Iedereen leeft veel voor zichzelf, los van elkaar. Aan een Sangha deelnemen is méér dan meditatiesessies bijwonen. Sangha deelnemers zijn tochtgenoten op het pad: ze helpen en ondersteunen elkaar om vanuit leven in aandacht te komen tot meer liefde en begrip voor zichzelf, voor elkaar en voor de omgeving. Het kan gevoelens van eenzaamheid of afgescheiden zijn verminderen en verbondenheid en geluk vergroten.

Ik adem in en kom tot rust
Ik adem uit en glimlach.
Thuisgekomen in het nu
wordt dit moment een wonder
– Thich Nhat Hanh-                   

 

Iedere 4e maandagavond vd maand eetsangha van 18.00–20.00 uur
Stuur een berichtje als bovenstaande uitleg je aanspreekt en je interesse voelt om aan te schuiven.
Neem contact op

Programma eetsangha:
18.00 uur: Inloop en bijkletsen
18.15 uur: Mindful eten (potluck, ook vegan / bij goed weer buiten)
19.00 uur: Thee en meditatie (bij goed weer: loopmeditatie of stiltewandeling in de natuur)
20.00 uur: Afsluiting

Het verschil tussen een Sangha en een lesavond: door het programma samen te bepalen en afwisselend met/onder elkaar invulling te geven aan onderdelen zorgen we ervoor dat we de Sangha samen dragen (zie uitleg bovenaan de pagina). We eten niet ingewikkeld, wel vers, gezond, voedzaam, liefst biologisch en passend bij het seizoen (we houden rekening met elkaars diëten, vegan wensen en intoleranties), samen delen we het meegebrachte eten. Mensen die op of onder de armoedegrens leven en /of door omstandigheden niet in staat zijn om zelf eten klaar te maken hoeven niks mee te nemen maar zijn van harte welkom om bij ons aan te schuiven.

               

Thich Nhat Hanh (Boedistische monnik uit Vietnam en oprichter van Plum Village) zei het volgende over de Sangha: “Wanneer we samen als een gemeenschap oefenen, wordt onze oefening van Mindfulness leuker, relaxter en constanter. We zijn elkaars aandachtsbellen, we steunen en herinneren elkaar op het pad van de oefening. Met de steun van de gemeenschap kunnen we vrede en vreugde in en om ons heen cultiveren, als een geschenk voor al degenen van wie we houden en om wie we geven. We kunnen onze standvastigheid en vrijheid cultiveren – standvastig in onze diepste ambities en vrij van onze angsten, misverstanden en ons lijden. Leven in aandacht is een kunst; om bewust en wakker te zijn in het huidige moment. Het is de voortdurende oefening om ieder moment in diep contact te zijn met het leven.