Sangha

Sangha bijeenkomsten bij Beweeg en Leef, natuurgebied de Maashorst / Schaijk

Wat is een Sangha:

De Sangha staat voor een groep gelijkgestemde mensen die samenkomt om Mindfulness te beoefenen en is een van de Drie Juwelen: de Boeddha, de Dharma en de Sangha, waarbij de Boeddha staat voor de leraar, de Dharma voor de leer (de oefening) en de Sangha voor de gemeenschap van beoefenaars. In het Boeddhisme wordt gezegd dat deze Drie Juwelen noodzakelijk zijn voor een succesvolle beoefening.
Naast het samen mediteren en oefeningen in aandacht (mindful movements, mindful walking) is er ook tijd om ervaringen uit te wisselen en elkaar te helpen met dilemma’s of vragen en een luisterend oor bieden (mindful talking).

Het opbouwen van een Sangha is als een zonnebloem planten. Je moet weten onder welke omstandigheden de bloem zal groeien en welke omstandigheden de groei belemmeren. Je hebt gezonde zaden nodig, bekwame tuiniers, zonneschijn en ruimte in overvloed. Wanneer je een Sangha gaat opbouwen, is het belangrijkste dat je weet dat je het samen doet. Daarom wordt de inhoud van de avond ook in afwisseling voorbereid. Hoe meer je de Sangha omarmt, hoe meer je een gevoel van een afzonderlijk ik kunt loslaten. Ontspan je in de collectieve wijsheid en inzichten van de Sangha; je ziet duidelijk dat ogen, handen en hart van de Sangha groter zijn dan die van alle Sangha-leden afzonderlijk.

In de huidige samenleving wordt veel lijden en eenzaamheid veroorzaakt doordat we het gevoel verbonden te zijn met anderen missen. Vaak voelen we niet eens een echte verbinding met de mensen met wie we direct samenleven, zoals onze buren, onze collega’s op het werk en zelfs met de leden van onze eigen familie. Iedereen leeft veel voor zichzelf, los van elkaar. Aan een Sangha deelnemen is meer dan een meditatiesessies bijwonen. Sangha deelnemers zijn tochtgenoten op het pad: ze helpen en ondersteunen elkaar om vanuit leven in aandacht te komen tot meer liefde en begrip voor zichzelf, voor elkaar en voor de omgeving. Het kan gevoelens van eenzaamheid of afgescheiden zijn verminderen en verbondenheid en geluk vergroten.

Ik adem in en kom tot rust
Ik adem uit en glimlach.
Thuisgekomen in het nu
wordt dit moment een wonder
– Thich Nhat Hanh-                   

   

Heb je interesse om deel te nemen? Neem contact op.
Er wordt per avond een bijdrage van 2 euro p.p. gevraagd om de vaste kosten te dekken. Er wordt voorafgaande per 5 bijeenkomsten betaald.

Bij voldoende aanmeldingen wordt in de winter van 2020/2021 een nieuwe Eet-Sangha groep opgestart; iedere 4e maandagavond in de maand van 18.30 – 21.15 uur. Opgeven kan nog.

 

Programma 
18.30 uur: inloop en bijkletsen. Ondertussen wordt alles klaar gezet. Iedere deelnemer neemt een hapje / gerechtje mee.
18.45 uur: begeleidde meditatie
19.00 – 20.00 uur Mindful Eating. Na afloop samen opruimen en koffie/thee.
20.15 – 21.15 uur: Mindful Walking of bij slecht weer meditaties binnen.

Per avond maakt/maken degene(n) die aan de beurt is/zijn een programma op voor de meditaties:
begeleidde (zit)meditatie, dharma delen, wisselende aandachtsoefeningen,
loopmeditatie, bespreking van inspirerende film, boek of tekst,

Door afwisselend en met elkaar invulling te geven, zorgen we ervoor dat we de bijeenkomsten samen dragen.

Ieder maakt thuis vooraf iets klaar (hoeft niet ingewikkeld, wel gezond, voedzaam, liefst biologisch, vegetarisch en/of veganistisch) en samen delen we het meegebrachte eten.
Wil of kun je alleen deelnemen aan Mindful Walking of Mindful Eating, dan is dat ook mogelijk.

         

Thich Nhat Hanh (Boedistische monnik uit Vietnam en oprichter van Plum Village) zegt het volgende over de Sangha: “Wanneer we samen als een gemeenschap oefenen, wordt onze oefening van Mindfulness leuker, relaxter en constanter. We zijn elkaars aandachtsbellen, we steunen en herinneren elkaar op het pad van de oefening. Met de steun van de gemeenschap kunnen we vrede en vreugde in en om ons heen cultiveren, als een geschenk voor al degenen van wie we houden en om wie we geven. We kunnen onze standvastigheid en vrijheid cultiveren – standvastig in onze diepste ambities en vrij van onze angsten, misverstanden en ons lijden. Leven in aandacht is een kunst; om bewust en wakker te zijn in het huidige moment. Het is de voortdurende oefening om ieder moment in diep contact te zijn met het leven.