Nordic / Power Walking

Nordic Walking is een intensieve manier van wandelen, met weinig blessures. Dit komt doordat het gebruik van de nordic poles, en daardoor veel spieren, direct zorgt voor minder druk op de gewrichten waardoor je minder snel last hebt van enkels, knieën, heupen en rug.
Behalve de beenspieren, train je bij Nordic Walking ook de armen, de nek, de schouders en de bovenrug. Met het trainen van deze spieren kunnen chronische klachten als rug- schouderpijn en RSI worden voorkomen.

Bij Powerwalking gebruik je geen poles maar wel meer  arm- en rugspieren door een actieve armzwaai. Zowel Nordic als Power Walking is effectief in te zetten bij overgewicht. Door intensief te lopen en gebruik te maken van alle spieren in het lichaam worden veel calorieën verbrand.

Het verbetert je uithoudingsvermogen aanzienlijk. Je voelt je een stuk fitter en bent minder vaak vermoeid. Iedere maandagochtend kun je meedoen met onze gezellige maar wel doorlopende groep, zie Lesrooster

De voordelen van het gebruik van poles:

Bij Nordic Walking zijn 80% van al de spieren actief, het caloriegebruik per uur is 400. Bij Sportief Wandelen (wandelmarstempo) is dit 280. De hartslag ligt per minuut 10 tot 15 slagen hoger dan bij gewoon wandelen waardoor de belasting op het hart-longsysteem toeneemt.

Ondanks de grotere effecten op het lichaam is de ervaren intensiteit echter niet groter. Dit komt omdat de belasting meer over heel het lichaam verdeeld wordt. De rug- , schouder- en armspieren worden intensiever gebruikt. Doordat er veel beweging is van het bovenlichaam helpt het goed bij vastzittende spieren en gewrichten van de nek- en borstwervelkolom.

Whiplashklachten en RSI verminderen met Nordic Walking. Mensen met een slechte houding zijn zeer gebaat met deze manier van bewegen doordat het de spieren van de borstwervelkolom versterkt. Er is constant een strekking van dit gedeelte van het lichaam.

Doordat de belasting van de benen overgenomen wordt door het bovenlichaam is het zeer geschikt bij klachten van heup-, knie- en enkelgewrichten.

Bij overgewicht doet Nordic Walking de belasting op lage rug, heupen, knieën en enkelgewrichten verminderen.

Ook na operaties van gewrichten kan Nordic Walking als een onderdeel van het revalidatieproces of als mogelijke sportbeoefening ingezet worden. Vergroting van beweeglijkheid, spierkracht, evenwicht, coördinatie en uithoudingsvermogen zijn de effecten.

Evenwichtsproblemen zijn beter op te vangen door het gebruik van de wandelpoles. Bij neurologische stoornissen waarbij de coördinatie verminderd is, helpt Nordic Walking, bijv. na een niet te groot herseninfarct en de ziekte van Parkinson.

Bij bekkeninstabiliteit wordt door gebruikmaking van de poles meer evenwicht aan het lichaam gegeven, waardoor dit een uitstekend vorm van bewegen is om spieren weer sterker te maken en de loopafstand te vergroten.

Techniek training:
Dit wordt regelmatig of op aanvraag aangeboden. Een aantal lessen om de basistechniek van het lopen met poles aan te leren of weer eens goed op te frissen. Poles zijn eventueel te leen. Zowel individueel als in een kleine groep aan te vragen. Kijk voor startdata ook in de Agenda

Doorloopgroep:
Wekelijks; techniek training, conditietraining, lekker doorlopen en lichaamsoefeningen in de prachtige natuur in directe omgeving van Oss. Iedere maandagochtend een andere startlocatie en route.
Doe je liever aan Power Walking? Dan kun je ook bij deze groep aansluiten.