Hatha Yoga

Hatha Yoga in Oss

Yoga is goed voor ontspanning, stressvermindering en voor balans in lichaam en geest. We bieden yoga voor volwassenen en actieve senioren en doen yogaoefeningen met aandacht voor evenwicht, lichaamshouding, spierversterking, algemene soepelheid, ademhaling en ontspanningsoefeningen.

Voor senioren (67-plussers) die wat rustiger aan willen doen, zijn er speciale ochtendlessen, zie Senioren Yoga
maar ook onze donderdagavond les van 19.15 – 20.15 uur is voor senioren geschikt. Deze is mild, mindful met vooral yinne oefeningen waarmee we ons zenuwstelsel kalmeren en voor alle leeftijden maar ook een aanrader als je met Mindfulness training bezig bent of daarmee wilt beginnen of als je teveel “aan” staan, teveel in het hoofd zit, teveel stress of spanning ervaart.

Hatha betekent ‘zon’ (ha) en ‘maan’ (tha) in het Sanskriet en geeft aan dat het gaat om het vinden van evenwicht in tegenstellingen zoals lichaam & geest, gevoel & verstand, koud & warm, spanning & ontspanning, yin & yang. Deze vorm van yoga is de meest lichamelijke vorm en in het Westen het meest beoefend. De afwisselende soorten yinne en yange houdingen (in onze mild intensieve lessen meer yang en in onze milde lessen meer yin) en oefenseries zijn voor iedereen toegankelijk.

Lesrooster Yogalessen Oss, zowel avond als ochtend:

Kijk in het weekoverzicht naar het niveau per les, soort les ( meer yin of meer yang) en de leslocaties.

Regelmatig wordt er een thema in de les behandeld  zoals Chi Yoga ( TCM / Meridianen en Chi Kung) Adem & Ontspanning (o.a. Dixhoorn en Breathwork), Krijgerhoudingen, Vinyasa Easy Flow, Chakra’s,  Meridiaanyoga, de 5 Tibetanen, Deugdenyoga, Yoga Nidra, Zonnegroet, Maangroet, het achtvoudige pad van Yoga, The flying Dragon, strekkingen van Makko – Ho, wat en hoe rondom stimulatie Nervus Vagus, oefeningen voor de Psoas, Buik – Brein verbinding, etc.

Yoga gaat over bewustwording van jezelf en de integratie tussen lichaam en geest. De aandacht wordt naar binnen gericht zodat we bewust worden van de constante stroom van gedachten in ons hoofd. Door yoga beoefening leren we in stilte te zijn, onze geest tot rust te brengen en de stroom van gedachten die in onze geest aanwezig is, en die al onze aandacht opeist, stop te zetten. Door een gezond en soepel lichaam vinden we evenwicht tussen lichaam en geest en verenigen we deze. Zij zijn constant in wisselwerking. We werken veel met ademhaling die hierin verbindend en ondersteunend is (soms activerend en soms kalmerend). 

Elke emotie of gedachte heeft zijn weerslag in het lichaam. Zij zetten zich soms vast in het lichaam. Maar ook andersom: door spanning en onbalans in het lichaam functioneren we niet optimaal. Als de organen, de energiestroom, de doorbloeding en een goede ademhaling worden afgeremd en de spieren zijn gespannen en stijf, gewrichten pijnlijk voel je je moe, gespannen of ziek en kunnen ontstekingen zich verspreiden. Door yoga kun je fysieke maar ook geestelijke spanning loslaten en komt er letterlijk en figuurlijk ruimte vrij, ook in het ademen en leer je dieper ontspannen.

Uit onderzoek is gebleken dat o.a. bij hart- en vaataandoeningen maar ook bij stress, burn-out of depressieve klachten het effect van het beoefenen van yoga zeer gunstig is. Zo daalt de bloeddruk en cholesterol en stijgt het welbevinden. Het zenuwstelsel komt meer in balans. Naast de gezelligheid en de sociale contacten in en rond de les voorkomt men (dagelijkse) stijfheid, bevordert men het evenwicht, de stabiliteit, de algemene soepelheid, het welbevinden stijgt en vermindert eventuele (val)angst. Daarnaast werk je aan je concentratievermogen wat bijdraagt aan beter functioneren van de hersenen, meer ontspanning en een betere nachtrust.