Sangha Schaijk

Sangha bijeenkomsten bij Beweeg en Leef  in natuurgebied de Maashorst / Schaijk


Wat is een Sangha?

De Sangha staat voor een groep mensen (gelijkgestemden) die samenkomt om Mindfulness te beoefenen en is een van de Drie Juwelen: de Boeddha, de Dharma en de Sangha, waarbij de Boeddha staat voor de leraar, de Dharma voor de leer (de oefening) en de Sangha voor de gemeenschap van beoefenaars. In het Boeddhisme wordt gezegd dat deze Drie Juwelen noodzakelijk zijn voor een succesvolle beoefening.
 

Naast het samen mediteren en oefeningen in aandacht (mindful movements, mindful walking) is er ook tijd om ervaringen uit te wisselen en elkaar te helpen met dilemma’s of vragen en een luisterend oor bieden (mindful talking).

Thich Nhat Hanh (Boedistische monnik uit Vietnam en oprichter van Plum Village; zie uitleg verderop) zegt het volgende over de Sangha:

“Wanneer we samen als een gemeenschap oefenen, wordt onze oefening van Mindfulness leuker, relaxter en constanter. We zijn elkaars aandachtsbellen, we steunen en herinneren elkaar op het pad van de oefening. Met de steun van de gemeenschap kunnen we vrede en vreugde in en om ons heen cultiveren, als een geschenk voor al degenen van wie we houden en om wie we geven. We kunnen onze standvastigheid en vrijheid cultiveren – standvastig in onze diepste ambities en vrij van onze angsten, misverstanden en ons lijden.

Het opbouwen van een Sangha is als een zonnebloem planten. Je moet weten onder welke omstandigheden de bloem zal groeien en welke omstandigheden de groei belemmeren. Je hebt gezonde zaden nodig, bekwame tuiniers, zonneschijn en ruimte in overvloed. Wanneer je een Sangha gaat opbouwen, is het belangrijkste dat je weet dat je het samen doet. Hoe meer je de Sangha omarmt, hoe meer je een gevoel van een afzonderlijk ik kunt loslaten. Ontspan je in de collectieve wijsheid en inzichten van de Sangha; je ziet duidelijk dat ogen, handen en hart van de Sangha groter zijn dan die van alle Sangha-leden afzonderlijk.

In de huidige samenleving wordt veel lijden en eenzaamheid veroorzaakt doordat we het gevoel verbonden te zijn met anderen missen. Vaak voelen we niet eens een echte verbinding met de mensen met wie we direct samenleven, zoals onze buren, onze collega’s op het werk en zelfs met de leden van onze eigen familie. Iedereen leeft veel voor zichzelf, los van elkaar.  

Aan een Sangha deelnemen is meer dan een meditatiesessies bijwonen. Sanghadeelnemers zijn tochtgenoten op het pad: ze helpen en ondersteunen elkaar om vanuit leven in aandacht te komen tot meer liefde en begrip voor zichzelf, voor elkaar en voor de omgeving.”

Leven in aandacht is een kunst, volgens Thich Nhat Hanh. Het is de kunst om bewust en wakker te zijn in het huidige moment. Het is de voortdurende oefening om ieder moment in diep contact te zijn met het leven. Aandachtig zijn is echt levend zijn, aanwezig zijn. Eén met jezelf, met de mensen om je heen en met wat je aan het doen bent. We brengen lichaam en geest met elkaar in harmonie. We kunnen de kunst van het leven in aandacht op verschillende manieren oefenen, en één van de belangrijkste is door samen te oefenen in een Sangha; een gemeenschap die regelmatig bijeenkomt om elkaar te inspireren en samen te oefenen in het leven in aandacht.

Samen Mindfulness beoefenen in een Sangha kan gevoelens van eenzaamheid en afgescheiden zijn verminderen. Door samen te mediteren, naar een lezing of inspirerende tekst van Thich Nhat Hanh of een andere leraar te luisteren, door in de groep onze eigen ervaringen uit te wisselen, samen te eten en te oefenen, kunnen we compassie, liefde en verbondenheid werkelijk ervaren. Steeds meer kunnen we ze dan ook toepassen in ons dagelijks leven.

Dharma delen:
In vrijheid en vertrouwen met elkaar delen wat jou bezig houdt. Misschien de ervaring van de meditatie of iets van de afgelopen tijd. Een mooie of een pijnlijke belevenis. Wat het ook is, het mag er zijn, je mag het delen met de groep, het hoeft niet.

We oefenen in aandachtig luisteren en spreken en delen over wat ons raakt of over onze dagelijkse beoefening of wat ons lijden of blijdschap geeft. We spreken vanuit ons hart en luisteren op een open manier.


Wie kunnen deelnemen?
Sangha’s
zijn open groepen, waaraan iedere volwassene met belangstelling kan deelnemen. Het is zowel voor beginners als gevorderde beoefenaars in meditatie. Onze beoefening is o.a. geïnspireerd op de meditatie oefeningen en lezingen van Thich Nhat Hanh en de Plum Village gemeenschap.

Iedere bijeenkomst begint met een kopje thee/koffie en ruimte voor dharma delen;
gelegenheid om ervaringen te delen met elkaar of om een bepaald onderwerp, boek of film te bespreken.
Dat is tevens een oefening in compassie en aandachtig luisteren en mindful communiceren.
De meditatie onderdelen die volgen worden, in overleg, door steeds een ander Sanghalid ingevuld en / of begeleid.
Daarmee zorgen we ervoor dat we de bijeenkomsten samen dragen.

 

Wanneer:  Huidige groep is vol.

Bij voldoende belangstelling wordt een nieuwe groep gevormd op maandagavond:
1
x per maand van 19.30 – 21.00 uur.

 

Geef je alvast op als je wilt aansluiten.

Bijdrage per 5 keer:  25 euro    
Na aanmelding ontvang je verdere informatie.

Opgave: mail naar info@beweegenleef.nl

Programma maandagavonden:
19.30 uur: inloop met kop thee/koffie
mindful talking / dharma delen, meditaties 

en/of (indien het weer het toelaat) mindful walking & mindful movements  in de natuur
ca. 21.00 uur: afsluiting

Ik adem in en kom tot rust  praktijkruimte Beweeg en Leef Schaijk
Ik adem uit en glimlach.

Thuisgekomen in het nu
wordt dit moment een wonder

– Thich Nhat Hanh-


Over Thich Nhat Hanh:

Thich Nhat Hanh is een vredesactivist, boeddhistische monnik, Zenleraar, schrijver en dichter. Thich Nhat Hanh vertegenwoordigt binnen het boeddhisme een stroming die hij zelf geëngageerd boeddhisme noemt, en die zich kenmerkt door een sterke verbondenheid met alles wat leeft, een verbondenheid die wordt uitgedrukt in acties die met liefde en aandacht gedaan worden. Een belangrijk thema van Thay (zoals Thich Nhat Hanh door zijn studenten en vrienden genoemd wordt) is Mindfulness, dat wil zeggen alles wat je doet in volle aandacht doen.

Thich Nhat Hanh werd, wegens zijn grote inzet voor vrede tijdens de oorlog in Vietnam, door M.L. King voorgedragen als kandidaat voor de Nobelprijs voor de Vrede. De laatste jaren heeft hij grote bekendheid gekregen door de vele boeken die hij schreef (waaronder Being Peace, Living Buddha, Living Christ en The Miracle of Mindfulness) en de retraites die hij over de hele wereld leidt.

Na zijn verbanning uit Vietnam heeft Thich Nhat Hanh zich in Frankrijk gevestigd, waar hij de meditatiegemeenschap
Plum Village oprichtte. Geïnspireerd door zijn persoon en door wat hij leert, zijn er op vele plaatsen in de wereld groepen (Sangha’s) ontstaan die samen oefenen om in aandacht te leven.

In Nederland is er de “Stichting Leven in Aandacht” die activiteiten en retraites organiseert.

Sangha Schaijk  wordt georganiseerd door Beweeg en Leef.
Locatie: Praktijkruimte Beweeg en Leef, Lorskensstraat 1 E, 5374 BC  Schaijk
Contactpersoon: Ellen Korstanje (gecertificeerd Mindfulnesstrainer, Shiatsutherapeut en yogadocent) 06-41126286 /
info@beweegenleef.nl

 

CONTACT

Beweeg en Leef
Centrum voor beweging, leefstijl en coaching

Diverse leslocaties in Oss en in de Maashorst

06-41126286 - info@beweegenleef.nl

KvK: 09217113

BTW-ID: NL001667772B02

Bankrekening t.n.v. Beweeg en Leef
IBAN: NL34 KNAB 0255 3748 79

GRATIS PROEFLES

Bij Beweeg en Leef mag je altijd eerst vrijblijvend een GRATIS proefles volgen.

Kijk bij 'Lesrooster' voor keuze en meld je aan per email.

Op de hoogte blijven van onze activiteiten? Geef je dan op voor de nieuwsbrief en/of volg ons op Facebook