Leefstijlcoaching

coaching tag cloud
Leefstijlcoaching

Met ons individuele leefstijltraject ‘Kom in beweging’ wordt door middel van persoonlijke wandelcoaching, tegelijkertijd met deelname aan een beweegprogramma, (meer) intrinsieke motivatie tot stand gebracht. Tijdens het coachgesprek wordt een wandeling gemaakt. Dit heeft een aantal voordelen. Je hebt direct wat van de dagelijkse beweging  en de gezonde buitenlucht te pakken. Tijdens een wandeling praat je over het algemeen ook wat gemakkelijker; je loopt langs elkaar op en hoeft de ander niet continue in de ogen te kijken. Door te wandelen ontstaat er meer rust in je hoofd.  Door in de natuur te lopen wordt dit versterkt. Ondertussen kun je  (of leer je meer te) genieten van de prachtige natuur, vergezichten, landschappen, bloemen en planten. Al wandelend komen er vragen maar ook antwoorden en kijken we samen naar wat bij jou past, wat jouw behoeftes zijn. Wat heb jij nodig? Waar wil je vanaf? Wat deed je ooit graag wat je al lang niet meer hebt gedaan? Welke vorm van beweging of sport past het beste bij jou?

In de coachingsgesprekken komen o.a. de volgende thema’s aan de orde:
beweegadvies en het opmaken van een persoonlijk beweegplan, motivatie, persoonlijke omstandigheden en/of dilemma’s, beperkingen of eventuele aandoeningen (en het leren omgaan daarmee), veranderwensen, verwachtingen, voortgang beweeggedrag, voortgang voedingsgedrag en advies, voorkomen van terugval.

Het lopen wordt qua tempo en afstand (indien mogelijk) steeds wat opgevoerd, uiteraard  afhankelijk van ieders persoonlijke mogelijkheden en doelen. Daarnaast kies je eigen beweegprogramma op individuele basis ( bijv. outdoortraining, lekker in het bos; zowel werken aan conditie als aan meer spierkracht) of door in te stromen bij één van onze reguliere beweeggroepen.
Naast beweging bieden we ook ontspanning ( yoga, meditatie, shiatsu, mindfulness) aan.

Gespreksthema’s kun je zelf aangeven en wandelcoaching kan ook los staan van een beweegprogramma.
Sommige deelnemers hebben meer behoefte aan coachgesprekken en veranderen van gewoontes en/of denkpatronen, anderen hebben meer steun nodig om te gaan én te blijven sporten of sommigen hebben vooral baat bij het volgen van een mindfulness training.

Interesse en wil je meer informatie? Bel of mail ons voor een gratis persoonlijk advies en een offerte voor jou op maat.

 

Beweegkuur GLI

Beweegkuur GLI / gecombineerde leefstijl   interventie

Achtergrond leefstijltraject ’Kom in beweging’
Dit is een vitaliteitsprogramma, opgezet rond 2009 en destijds ingediend én genomineerd als kanshebber, samen met nog een paar projecten die men vanuit heel Nederland kon indienen, om als nationale leefstijlinterventie een startsubsidie te ontvangen om het daadwerkelijk uit te gaan rollen. In die tijd werd dit door het NISB aangejaagd; het Nationaal Instituut voor Sport en Bewegen.
Ons project heeft niet gewonnen maar is wel in de kennisbank terecht gekomen. Een ander project “de Beweegkuur” is enige tijd later van de grond gekomen. Ellen Korstanje heeft de module gevolgd om als Beweegkuurinstructeur  in dergelijke trajecten mee te kunnen werken.
Ca. 10 jaar later, in 2019, zijn verzekeraars ertoe gekomen om GLI in het basispakket te gaan vergoeden, maar slechts van toepassing op een hele specifieke groep mensen met overgewicht én daarbij een verhoogd risico op bepaalde chronische aandoeningen.

Aan onze trajecten kan iedereen deelnemen en onze tarieven zijn laagdrempelig zodat ook mensen zonder recht op vergoedingen dit soort programma’s kunnen volgen. Liever voorkomen dan genezen…is ons motto.

Uitleg leefstijltraject “Kom in beweging”

Het is een gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) met een multidisciplinaire aanpak via 3 pijlers: coaching, beweging en leefstijl. Door middel van een gevarieerd en laagdrempelig beweegprogramma, een parallel lopend voedingsprogramma en een coachingstraject wordt de deelnemer onder deskundige en persoonlijke begeleiding begeleid naar een (pro)actieve en vitale leefstijl.
Men heeft na het volgen van dit programma een structureel beweeggedrag ontwikkeld en voldoet minimaal aan de nationale beweegnorm. Voor degenen die baat hebben bij gewichtsafname en/of verbetering van voedingsgewoonten loopt parallel een voedingsadviestraject i.s.m. een (natuur)diëtiste. De Beweeg en Leefcoach monitort het proces en begeleidt de deelnemer stap voor stap.
Onder de begrippen leefstijl komen o.a. tijdens de coaching sessies de volgende thema’s aan de orde: bewegen, ontspannen, voeding, slapen, zingeving, sociale activiteiten, balans werk – privé

Het totaalprogramma duurt minimaal 4 maanden omdat uit diverse onderzoeken is gebleken dat dan structurele verandering en borging van het gewenste gedrag de meeste kans krijgen.
Men werkt toe naar een zelfstandige, structurele (pro)actieve en gezonde leefstijl met activiteiten die het beste bij de deelnemer passen.

Beweeg en Leef richt zich met dit individuele leefstijltraject ’Kom in beweging”  o.a. op deelnemers met chronische klachten of aandoeningen. Denk aan reumatische aandoeningen, diabetes (suikerziekte), overgewicht en astma/COPD. Maar ook kanker, rug- of hoofdpijn, hart- en vaatziekten en depressiviteit horen hierbij.

Voldoende beweging en gezonde voeding hebben een positief effect op het ziekteverloop en spelen een belangrijke rol in het voorkomen van veel aandoeningen. Als je chronische klachten hebt, beweeg je vaak onvoldoende (redenen kunnen zijn: angst voor nog meer last, te moe, teveel pijn), terwijl bewegen juist positieve effecten heeft net zoals dat een goede verantwoorde voeding ook positieve gezondheidseffecten levert. Het zorgt in veel gevallen voor behoud van gezondheid, maar ook voor een gunstiger beloop van ziekten, zoals bij suikerziekte, osteoporose (botontkalking), reuma en depressie. Naast deze positieve gezondheidseffecten verbetert bewegen de kwaliteit van leven maar ook het welbevinden en zelfvertrouwen in het algemeen.

Ook deelnemers met beginnende klachten zijn welkom. Preventie en voorkomen van erger is juist belangrijk. (Leren) ontspannen en aandachtstraining  (Mindfulness) is een steeds belangrijker advies wat bij stress en chronische aandoeningen naar voren komt; het (beter) leren omgaan met pijn en zorgen; je lichaam en de signalen ervan beter leren kennen; bewuster ademhalen; meer in het hier en nu kunnen zijn, etc.

Behalve beweging wordt binnen dit programma daarom ook ontspanning (o.a. yoga / mindfulness/ shiatsu) aangeboden. Uit onderzoek is gebleken dat o.a. bij hart- en vaatpatiënten het effect van het beoefenen van yoga zeer gunstig is. Zo komt het vertrouwen weer terug in je lichaam, daalt de bloeddruk en cholesterol en stijgt je welbevinden.

De Beweeg en Leefcoach begeleidt de deelnemers naar een meer gezonde, vitale en (pro)actieve leefstijl. Door middel van individuele begeleiding en het gezamenlijk zoeken naar een passend beweeg en/of ontspanningsaanbod wordt gestreefd naar een blijvend actiever (dagelijks) leven. Het meer bewegen en/of ontspannen staat hierbij centraal, maar uiteraard is er alle ruimte en aandacht voor de persoonlijke omstandigheden en/of dilemma’s waarin een deelnemer kan verkeren en komen de bovengenoemde leefstijl thema’s aan de orde. Door middel van de coachingsgesprekken kan men hier veel baat bij hebben en handvaten aangeboden krijgen om zijn/haar doelen te realiseren, zich beter te gaan voelen, meer (zelf)vertrouwen te ontwikkelen,  wat vervolgens weer positieve effecten heeft op het beweeg- (en eet)gedrag.

Een goede balans tussen bewegen, goed slapen, sociale participatie, gezonde voeding en ontspanning levert het beste resultaat op.

Nordic Walking met Beweeg en Leef in natuurgebied de Maashorst    20150617_162749    beweeg en leef langer     oud mannetje huppel     P3120046

 

CONTACT

Beweeg en Leef
Centrum voor beweging, leefstijl en coaching

Diverse leslocaties in Oss en in de Maashorst

06-41126286 - info@beweegenleef.nl

KvK: 09217113

BTW-ID: NL001667772B02

Bankrekening t.n.v. Beweeg en Leef
IBAN: NL34 KNAB 0255 3748 79

GRATIS PROEFLES

Bij Beweeg en Leef mag je altijd eerst vrijblijvend een GRATIS proefles volgen.

Kijk bij 'Lesrooster' voor keuze en meld je aan per email.

Op de hoogte blijven van onze activiteiten? Geef je dan op voor de nieuwsbrief en/of volg ons op Facebook