Mindfulness Oefenavond

Mindfulness tag cloud    yogales bij Beweeg en Leef Oss

Oefenavonden: Mindfulness – (Mindful Walking: optioneel van 19.30 – 20.20 uur)  – Meditatie  – Ontspanning:

Iedere 2e woensdagavond van de maand wordt deze les aangeboden

een heerlijke ontspannen avond van 20.30 tot 22.00  uur in Oss.

Wat doen we:

Mindful Walking: in stilte meditatief wandelen in naastgelegen natuurgebied. We vertragen en lopen rustig, in aandacht, ons hoofd leeg makend, goed gronden, frisse lucht bewust naar binnen laten stromen en stellen ons open voor alle zintuigelijke ervaringen.
Dit onderdeel is er van april tot oktober, als het in de avonden wat langer licht is en mits het goed weer is. (we lopen van 19.30 uur tot ca. 20.20uur. / vervolgens start vanaf 20.30 uur het binnenprogramma)

Mindful Movements; rustige, meditatieve oefeningen in beweging waarbij we continue onze adem volgen.  Deze oefeningen zijn ook geschikt ter voorbereiding en tussen de meditaties door; ze maken ons lichaam soepel, de energiebanen vrij en onze geest kalmer.

Adem -,  energetische-, en aandachtsoefeningen, afgewisseld met (begeleidde) meditaties.

In meditatie smelt alles samen en dit brengt ons meer evenwicht (geestelijk en lichamelijk). Meditaties en oefeningen zijn per oefenavond afwisselend; soms in zit, soms in beweging, soms met muziek en bij goed weer (eerst )buiten. Zowel zen als vipassana meditaties. Op het einde van de les een fijne eindontspanning.

          tai-chi-met-beweeg-en-leef                      Chi yoga flow met Beweeg en Leef


Beweeg en Leef: zowel fysiek als mentaal
Als je leeft en beweegt, stroomt het; je bloed, je adem, je energie, je bent op weg, onderweg, je denkt, voelt, ervaart, raakt geïnspireerd, maakt keuzes, je groeit en ontwikkelt….
Ieder mens heeft zo zijn eigen ritme. Je dagelijkse of wekelijkse beoefening van Mindfulness helpt je preventief om het stromend, open en flexibel te houden, om in balans te blijven.

Maar soms loopt het niet zo lekker: er zijn opstoppingen, conflicten, tegenvallers, te veel gedachten, gepieker, pijn.  De beweging stokt, het ritme raakt verstoord. We voelen pijn (mentaal of fysiek), stijfheid of verdriet, we raken geblokkeerd of verstarren en kunnen in een negatieve spiraal terecht komen. Hoe gaan we hiermee om? Yoga en/of  Meditatie kunnen dan ondersteunend en helend voor je zijn.

Door milde lichaamsoefeningen en het vrijmaken van de adem en de energie, krijg je op een ontspannen manier meer voeling met je lichaam, met jezelf in je lichaam: je vitale (levens)energie kan beter stromen. Het ervaren om meer in je lichaam te zijn en bij je eigen gevoelens te komen, geeft je ook de mogelijkheid je grenzen te kennen, te leren beschermen en meer te vertrouwen op jezelf. In de uitleg bij de Mindfulnesstraining kun je teruglezen wat de positieve effecten van meditatie kunnen zijn als je dit regelmatig beoefent.

In de meditaties word je je bewust van je innerlijke ruimte en stilte. Dat brengt je op een diepere laag in jezelf. Je zou dit verstilde beweging kunnen noemen. Meditatie is contact maken met de stilte in je. Er worden diverse vormen aangeboden waarmee je zelf kunt ontdekken wat bij jou past. Zo zijn er zit- en loopmeditaties, waarbinnen je leert ofwel op (één van) je zintuigen te mediteren, ofwel op je adem, ofwel op je denken, ofwel op alles wat zich op het moment aandient, enzovoorts.

Rustige losmakende lichaamsoefeningen en Mindful Walking, waarbij veel aandacht is voor de adem, helpen ons om lichaam en geest beter in harmonie te brengen. De geest komt zo al wat tot rust. Het wordt door de meeste cursisten als een prettige voorbereiding op een meditatie ervaren. Samen met de aansluitende meditaties wordt een vitale, milde, open levenshouding en dieper inzicht bevorderd. Aan het einde van een les is er een eindontspanning.

Meditatie bij Beweeg en Leef

Wat is meditatie?
Meditatie is het op een ontspannen manier onderkennen en observeren van wat er dan ook maar gebeurt, plezierig of onplezierig. Het is geen doel maar een middel of methode. We doen door het niet doen. Als je mediteert ga je waarnemen, je wordt toeschouwer. Met een open, aandachtige houding neem je alles in het hier-en-nu waar. Het enige wat gebeurt is dat er bewuste aandacht is voor dat wat zich aandient in het moment. NU.

Positieve effecten De effecten van deze lessen, vooral als je probeert een aantal mindful movements en een meditatiemoment in je dagelijkse ritme in te passen (iedere dag een half uurtje, liefst buiten in de natuur, is al voldoende) kunnen zijn:

kalmere geest
positievere levenshouding en zelfbeeld
betere concentratie
betere nachtrust
meer zelfvertrouwen
dichter bij jezelf en je gevoel kunnen blijven
vergroten van empatisch vermogen, (zelf)compassie
vergroten van flexibiliteit en emotionele stabiliteit
verminderen van angst, stress of stress gerelateerde klachten
minder last van piekeren
beter kunnen genieten, meer levensvreugde en meer ervaren in het hier-en-nu.

De effecten zijn erg gunstig voor iedereen, met of zonder klachten, voor mensen die druk, druk , druk zijn in het hectische leven van alledag en even een momentje voor zichzelf willen nemen, maar ook voor gezondheidsklachten zoals hoge bloeddruk; hart of vaatproblemen of psychische zoals stress gerelateerde of depressieve klachten of burn-out symptomen.

Lees voor meer effecten: deze uitleg over basistraining Mindfulness.

Iedereen, ongeacht niveau, leeftijd of lichte chronische klachten, kan meedoen. Ook zij – instromers of deelnemers die elders een basistraining hebben gevolgd of die niet eerder aan meditatie hebben gedaan zijn welkom.

Al onze Mindfulnesstrainingen maar ook de oefenavonden worden door een zeer ervaren en HBO gecertificeerde Mindfulness trainer verzorgd. Zij is tevens een ervaren yogadocente waardoor er een goede balans zal zijn met deskundig begeleidde oefeningen die aansluiten én aanvullend werken op sommige meditaties, zodat je optimaal de effecten in lichaam en geest kunt ervaren.

Wat heb je nodig? Makkelijke, loszittende kleding, warme sokken en eventueel een extra vest of trui en een flesje water. Neem ook je eigen matje, meditatiekussen (evt. een yogablok of bolster) en dekentje mee. In de zaal zijn wat reservespullen aanwezig.

Data en lestijden: zie: Lesrooster of Jaaroverzicht 2020 – 2021 Beweeg en Leef
Tarieven: zie: Tarieven

Opgave via info@beweegenleef.nl of bel naar 06-41126286.

CONTACT

Beweeg en Leef
Centrum voor beweging, leefstijl en coaching

Diverse leslocaties in Oss en in de Maashorst

06-41126286 - info@beweegenleef.nl

KvK: 09217113

BTW-ID: NL001667772B02

Bankrekening t.n.v. Beweeg en Leef
IBAN: NL34 KNAB 0255 3748 79

GRATIS PROEFLES

Bij Beweeg en Leef mag je altijd eerst vrijblijvend een GRATIS proefles volgen.

Kijk bij 'Lesrooster' voor keuze en meld je aan per email.

Op de hoogte blijven van onze activiteiten? Geef je dan op voor de nieuwsbrief en/of volg ons op Facebook